Oman tutkimuksen tekeminen maastossa ja blogin pitäminen vastasivat hyvin omaa mielikuvaani tutkivasta oppimisesta. Blogin pitäminen oli uusi mutta mukava kokemus. Koko ryhmän työ jäsentyy sinne kokonaisuudeksi ja jokainen voi kirjoitella sitä oman aikataulunsa puitteissa. Blogi mahdollistaa myös vuorovaikutusta oman ryhmän välillä samoin kuin muidenkin ryhmien kanssa. Tehty työ jää talteen blogiin ja siihen on helppo palata ja myös tehdä muokkauksia. Tietotekniikka on erittäin tarkoituksenmukaisessa käytössä, sillä blogi toimii oppimisympäristönä, -päiväkirjana ja -tuotoksena. Talven tarkkailu konkreettisesti, ilman että lähtökohtana oli kirja, oli mielenkiintoista. Tutuistakin asioista saa uusia näkökulmia, kun niitä lähtee tutkimaan tarkemmin ja ongelma/kysymyslähtöisesti.
Alakoululaiset tutkivina oppilaina:
Alakoululaiset ovat usein hyvin innokkaita tekemään itse ja varmasti motivointi ei ole tutkivan oppimisen suurin este alakoulussa. Tutkiva oppiminen antaa erilaisia oppimiskokemuksia ja onnistumisen elämyksiä kuin ns. perinteinen luokkatyöskentely. Oppilaat asettava itse ongelmia ja kysymyksiä siitä, mitä he haluavat tutkia. Perinteisestihän opettaja on kysymysten antaja. On tärkeää, että oppilaat pääsevät välillä ulos luokkahuoneesta luontoon. Kuten retkelläkin puhuttiin, opettaja voi olla ainut henkilö, joka vie lapsen luontoon ja retkille. Siksi varsinkin ympäristö- ja luonnontiedon tunneilla opetuksen siirtäminen luontoon ja luontosuhteen rakentaminen lapsille nousevat esille. Tässä tutkiva oppiminen on omiaan. Sen etuihin lukeutuvat ainakin ryhmätyöskentely ja tiedon jakaminen muille. Ne opettavat sosiaalisia taitoja, ryhmässä toimimista ja vuorovaikuttamista. Haasteita tutkivalle oppimiselle ja sen käyttämiselle voivat olla käytettävissä olevan ajan vähyys ja opettajan rajalliset resurssit, mitä nuoremmista oppilaista on kyse, sitä enemmän he tarvitsevat opettajan ohjausta. Myös suuret oppilasryhmät ovat haastavia.
Tutkiva oppiminen opiskelijoille:
Yliopistossa vastuu opiskelusta on opiskelijoilla, joten tämä on hyvä lähtökohta tutkivalle oppimiselle. Konstruktivistinen oppimiskäsitys toteutuu myös siinä hyvin. Koetaan ja rakennetaan tietoa itse. Tutkiva oppiminen opettaa arvioimaan omaa työtä ja sen tuloksia. Tutkivassa oppimisessa päästään keskittymään pienempiin asiakokonaisuuksiin tai teemoihin ja päästään myös pois ulkoaopettelusta. Asioiden ja niiden syy-seuraussuhteiden ymmärtäminen verrattuna ulkoamuistamiseen korostuvat Kurssien sisällöt ja niihin käytettävissä olevat ajat pitäisi suhteuttaa siten, että tämänlainen oppimistapa olisi mahdollinen. Toki muiden ryhmien töitä voi ja on hyvä hyödyntää, eli itse ei tarvitse tutkia jokaista asiaa, vaan tietoa voi saada tutustumalla toisten tekemiin töihin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti